14 Şubat 2015 Cumartesi

Akdam cephesinde '' Yiğitler ''




Sene 1990... Dağlık Karabağ savaşının Akdam Cephesi'nde Azerbaycan milis teşkilatı lideri Katır Mehmet’le birlikteyiz. Türkiye'den gelen bazı Ülkücüler yeni şehid oldular, onların üzüntüsü var içimizde... Ermeniler Kızıl Ordu generallerine rüşvet vermişler, bölgedeki Rus tank birliği bizim bulunduğumuz bölgeyi cehenneme çeviriyor.
Birden, aralarından iki tanesi koptu, üzerimize doğru geliyor. İlerleyen yıllarda şehitlik mertebesine ulaşan Mehmet ile göz göze geldik. Belli ki tanklardan kurtuluşumuz yok! Aynı anda kelime-i şehadet getirdiğimizi hatırlıyorum.
Fakat iki tank tam bulunduğumuz yere geldiklerinde birden namlularını karşı tarafa çevirip ateşe başlayınca şaşırdık. İşte o anda, tankların telsiz antenlerine takılı, mavi zemin üzerine BOZKURT işareti olan Gagavuz bayrağını gördük. Daha sonra tanktan inip yanımıza gelen Gagavuz asıllı teğmenin şu sözleri benim açımdan "özel tarih" tir.
"Şu Ruslara bak! Parayı almışlar, bize Türk kardeşlerimize ateş emri verdiler. Biz de isyan edip buraya geldik. Şimdi durumlar eşittir, merak etmeyin"
Gagavuzlar Ortodoks Hristiyan. Tıpkı Ermeniler ve Ruslar gibi. Azerbaycan Türkleri ise Müslüman...
Hristiyan Gagavuz, din kardeşini çiğneyip kan kardeşinin yanında duruyor...

(Ardan Zentürk'ün Savaş Anılarından)
Not: Karaca Efe Adem Alp' den aktarmadır (tıklayın)


2 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Helal olsun o Gagavuz kardeşlerimize, çok duygulandım okurken İsmail. Ermeni olup da, Rum olup da, yüzyıllardır birlikte yaşadığı Türk kardeşlerine ihanet etmeyen çok kişi var, bir o kadar da maalesef nefret edeni var tabii ki...mesela facebook dünyasında bir Yorgo var (Yorgo Angelepoulos) görsen yazdıklarını, paylaşımlarını doğuştan Atatürkçü dersin. Bazı Kürtlere ibreti alem olsun yazın. Eline sağlık. Şehitlerimize de gani gani rahmet olsun. (amin)

ismail dedi ki...

sevgili Müjde merhaba .. teşekkür ederim .. ben de çok duygulandım gerçekten, müthiş bir an , müthiş bir hatıra , yiğit insanlar...Yorgo' yu biliyorum .. harika kalbi olan müthiş bir '' insan '' bir kardeş .. '' senin de yüreğine sağlık'' ... sevgiler ...